Stock Foto’s

http://weblog.hostnet.nl/2014/08/12/ontdek-de-voor-en-nadelen-van-stockfotos/

Als ondernemer wil je voor jouw website een optimale conversie. De juiste foto op de juiste plek kan het verschil maken. Het is daarom van belang dat je met passende afbeeldingen werkt. Waar haal je deze afbeeldingen vandaan? Kies je voor stockfoto’s, dan kan dat voor- en nadelen hebben. In dit artikel zal ik deze uitwerken, zodat jij zelf een oordeel kunt vellen. Ga je voor stockfoto’s of kies je een alternatief? Ten slotte geef ik je een overzicht van handige stockfotowebsites.

 

Voordelen

Als je aan stockfoto’s denkt, denk je misschien aan luxe interieurs of modellen met een prachtig witte glimlach: foto’s die we meestal niet realistisch vinden of die we niet bij onze nuchtere cultuur vinden passen. Maar stockfoto’s kunnen ook heel goed aansluiten bij jouw wensen.

 • Snelle aanschaf. Stockfoto’s zijn makkelijk te verkrijgen. Tijdwinst behaal je doordat je geen modellen en fotograaf hoeft in te huren en je foto’s vaak niet hoeft te nabewerken. Heb je te maken met naderende deadlines? Dan is een stockfoto een snelle oplossing. Let er wel op dat je voor sommige websites eerst credits of een abonnement moet aanschaffen.
 • Goedkope of zelfs gratis foto’s. De prijs van een stockfoto verschilt per bron. Voor € 0,20 tot € 10 heb je een prima kwaliteit foto. Prijzen kunnen echter oplopen tot honderden euro’s. Vaak kan de fotograaf bepalen onder welke licentie de aanbiedende site zijn foto’s mag verkopen. Wil je geen geld uitgeven aan stockfoto’s? Onder aan dit artikel benoem ik ook websites waar fotografen hun foto’s gratis aanbieden.
 • Groot aanbod. Op veel stockfotowebsites is het aanbod gigantisch – denk aan miljoenen foto’s – en slaag je met de meest onverwachte zoektermen. Dat komt onder andere omdat de concurrentie onder fotografen hoog ligt. Ik nam de proef op de som en ging op zoek naar een foto van een labrador met een rode sjaal. Ik kreeg 22 resultaten van blonde, bruine en zwarte labradors, van pups tot volwassen honden en van foto’s tot filmpjes. Zelfs de kerstlabrador was aanwezig. De keuze is letterlijk reuze.

Nadelen

Natuurlijk kleven er aan het gebruik van stockfoto’s ook nadelen. Houd er rekening mee dat je met stockfoto’s niet altijd je beoogde imago uitstraalt of dat het gebruik van stockfoto’s gebruiksongemakken met zich mee kan brengen.

 • Minder authentiek. Met stockfoto’s is het een lastige opgave om jouw bedrijfsidentiteit uit te stralen. Maak je gebruik van standaard stockfoto’s, dan kun je al gauw ongeloofwaardig overkomen. Zo duikt het meest bekende stockfotomodel ter wereld, Ariane, haast overal op. Ze heeft zelfs haar eigen fanpagina op Facebook, waarop fans foto’s van haar verzamelen (zie de afbeeldingen hieronder). Zoek dus naar foto’s die origineel lijken en binnen jouw huisstijl passen.
 • Vaak geen alleenrecht. Als je een stockfoto koopt, betekent dat niet automatisch dat jij het alleenrecht op de foto hebt. Dat zagen we al bij Ariane. De foto blijft gewoon beschikbaar in het aanbod van de stockfotowebsite en dus loop je het risico dat je concurrenten dezelfde foto’s gebruiken. Let daarom voor de aanschaf van een foto op het bijbehorende licentiemodel.
 • Nooit het perfecte beeld. Hoewel het aanbod op een stockfotowebsite groot is en je zelfs van een labrador met rode sjaal tientallen afbeeldingen vindt, zul je zelden het perfecte beeld vinden. Voor je het weet zit je uren te bladeren op een stockfotowebsite. Wetende dat je deadline in de buurt komt, moet je dan genoegen nemen met minder.

Ariane

Yes, stockfoto’s zijn iets voor mij

Waarschijnlijk heb je je conclusie al getrokken. Wil je gebruikmaken van stockfoto’s? Dan geef ik je een aantal tips mee.

 • Welke foto’s zijn nu van waardevolle toevoeging op je website? Queromedia schreef er een adviesartikel over.
 • Kies voor een grote foto. Deze kun je later altijd nog kleiner maken en zorgt voor minder kwaliteitsverlies.
 • Moeite het juiste beeld te vinden? Vaak kun je op fotograaf zoeken en rondsnuffelen in zijn portfolio. Kies je voor het werk van 1 fotograaf, dan ben je stijlvaster.
 • Zorg dat je een creditcard achter de hand hebt. Voor veel stockfotowebsites heb je deze nodig om foto’s aan te schaffen.

Nee, ik wil iets anders dan stockfoto’s

Heb je besloten dat je toch niet (volledig) met stockfoto’s gaat werken? Dan zijn er 2 goede alternatieven.

 • Huur een fotograaf in. Dit is vaak een prijzige oplossing, maar geeft je vaak wel een professionele uitstraling. Bij Hostnet zijn we onlangs ook gestart met het gebruiken van foto’s van onze eigen medewerkers, zoals de afbeelding bovenaan deze pagina. Dit soort foto’s kunnen je website een stuk persoonlijker maken. Je hebt het grote voordeel dat je foto’s precies naar eigen wens en volgens je huisstijl schiet.
 • Maak zelf foto’s. Als je de middelen hebt, kun je een kleine studio inrichten voor productfotografie of portretten. Zo niet, dan bieden apps als Instragram ook uitkomst. Er bestaan discussies over de professionaliteit van dit soort apps, maar vele fotografen hebben hun carrière eraan te danken. Maak voor jezelf de overweging of het bij jouw onderneming past.

Handige stockfotowebsites

Senior Design

Tags:

Normaal is ook maar een relatief begrip